Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na dużą blachę. Zapach kakao, smak orzechów, bita śmietana mmm :)
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 104
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 104
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać 6 łyżek cukru. Dodać 6 żółtek, 6 łyżek mąki, proszkiem do pieczenia i kakao, 2 łyżki oleju i 2 łyżki coli, delikatnie wymieszać. Piec 25 min. w 180 st. C. Blacha 25x35 cm. Po upieczeniu i ostudzeniu nasączyć colą.
Masa I: 150 g herbatników zmielić z 150 g orzechami włoskimi. Zalać 200 ml cola-coli, dodać aromat rumowy. Odstawić. 150 g miękkiego masła utrzeć z 150 g cukru pudru. Dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na biszkopt.
Masa II: 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl. wody. 0,5 l śmietany kremówki ubić z cukrem pudrem (ilość wg uznania do smaku). Pod koniec dodać tężejącą żelatynę. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową. Wierzch można posypać startą czekoladą. Schłodzić.