Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię to nie tylko sałatki, zapiekanki, placki i przetwory. Warto również przetestować przepis na ciasto z cukinii. Dzięki temu nieoczywistemu dodatkowi, wypiek zyskuje wspaniałą konsystencję i jest wyjątkowo wilgotny. Doskonałe ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty, które przygotujecie w zaledwie kilkanaście minut.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Mąkę przesyp do dużej miski. w środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże. Dodaj cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki lekko zamieszaj i przysyp mąką z brzegów. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aż do wyrośnięcia ciasta.
Umyj cukinie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Do miski z mąką i zaczynem, dodaj resztę wody, jajko oraz sól. Całość zagnieć ręką na ciasto. Cukinię odciśnij z soku. Dodaj do ciasta. Ponownie całość zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wysmaruj olejem formę keksową o długości 30 cm. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz na podsypanym mąką blacie. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Formę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza na programie góra-dół lub do 180 stopni na programie termoobieg. Ciasto posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Górę chlebka posyp pestkami dyni.
Piecz w nagrzanym piekarniku 50 minut na dolnej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasta, pozostaw je w formie, by lekko przestygło. Po tym czasie wyłóż je na kratkę kuchenną lub deskę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli lubisz bogatszą wersję wypieków, możesz do ciasta dodać żurawinę, orzechy włoskie lub słonecznik.