Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenia orzeźwiających jabłek i słodkiej, rozpływającej się w ustach, jogurtowej pianki. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec.
Polecam.
Odsłon: 1038
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 812
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1038
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 812
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 113
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, gotować co jakiś czas mieszając, do momentu aż z jabłek zacznie powstawać mus (ok.15 min.). Następnie dodać cynamon, cukier i wymieszać. Budynie rozprowadzić dokładnie w wodzie, wlać do jabłek i mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na herbatniki wylać masę jabłkowo-budyniową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić, aby masa wystygła i stężała. Jasną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 200ml wody i zostawić do wystygnięcia. Truskawkową galaretkę rozpuścić w płaskim naczyniu, w 400ml wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretkę najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężała). Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę. Jogurt zmiksować z jasną galaretką i żelatyną na gładką masę. Masę jogurtową wyłożyć na herbatniki. Gdy stężeje, rozsypać po niej pokrojoną w kostkę truskawkową galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki, aby zupełnie stężało.