Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przepyszne w smaku. Lekka pianka, kruche ciasto i do tego kwaśne malinki.
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 14
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 221
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8946
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 150
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 14
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 221
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8946
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 150
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier puder oraz 5 żółtek. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, ok. 60 % i 40 %. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz, możemy zostawić na całą noc. Blachę ( w oryginale 25 x 25 cm, ja robiłam z połowy porcji w keksówce o wym. 10 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta ścieramy tarką na dno foremki, na koniec lekko przyklepując ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukry, proszek budyniowy oraz olej, cały czas miksując. Na wystudzony spód wykładamy masę. Maliny lekko oprószamy cukrem pudrem i układamy na wierzchu masy, otworkami do góry. Maliny lekko dociskamy do środka masy. Mniejszą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez 30-40 min. Wyjmujemy i czekamy do całkowitego wystudzenia, inaczej ciężko będzie się kroiło. Smacznego.