Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z pomarańczami- proste ciasto z galaretką i pomarańczą.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Biszkopty jasne jak i kakaowy wykonujemy tak samo: Białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem, następnie dodajemy żółtka, wodę, olej i sypkie składniki- wszystko miksujemy i przelewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni. Biszkopt jasny przekrawamy na pół.
Masa: Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę gorzką. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy chłodną czekoladę i alkohol, miksujemy.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z obranymi i pokrojonymi drobno kawałkami pomarańczy. Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- krem- biszkopt kakaowy- połowa galaretki- biszkopt jasny- pozostała galaretka.