Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z pomarańczową nutą"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
Dynię pokrój w kostkę. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 20-30 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, rozdrobnij blenderem na gładki mus.
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę, imbir oraz goździki, wymieszaj. Do miski wlej olej i wsyp cukier, całość zmiksuj. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj purée z dyni i sparzoną wrzątkiem skórkę otartą z pomarańczy. Na koniec stopniowo dosypuj suche .
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Podgrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gdy przestygnie, wylej ją na ciasto, wierzch oprósz kakao.
90 minut. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie