Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne ciasto z nutka nostalgii. Jest to przepis z mojego dzieciństwa, który był bardzo popularny w czasach PRL – u. Bardzo proste do zrobienia ciasto, które wygląda niezwykle atrakcyjnie. Masa serowa zatopiona w pysznym ciecie kakaowym. Tym, którym go nie znają, bardzo je polecam.
miska, blender, mikser, rózga, lyzka, tortownica 24 cm
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 518
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 518
Składniki
* szklanki o pojemności 250 ml * tortownica o średnicy 24 cm Rozpuścić składniki na ciasto kakaowe: Do garnuszka wrzucić masło, cukier, wodę i kakao. Całość podgrzać mieszając. Podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą, ale nie zagotowywać. Garnek zdjąć z grzania tuz przed momentem zagotowania i odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować masę serową: Zmielony trzykrotnie twaróg przełożyć do miski i wymieszać za pomocą miksera z cukrem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym w mleku budyniem. Następnie, ciągle mieszając, dodać po jednym jajku. Na sam koniec do masy serowej dodać rozpuszczone i schłodzone masło.
Dokończyć mase na ciasto: do wystudzonej masy kakaowej dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Dodać do niej szczyptę soli i przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać za pomocą rózgi. Gotową masę kakaową przełożyć do tortownicy, której dno należy wyłożyć pergaminem. Za pomocą łyżki, na masę kakaową wykładać kleksy masy serowej, wzór według uznania. Patrz film. Tak przygotowane ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 60 minut. Funkcja piekarnika góra – dół, piec do suchego patyczka. Smacznego!