Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z rabarbarem, brzoskwinią i kruszonką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8741
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 451
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8741
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 451
Składniki
ok. 75 minut
Rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałeczki. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze cząstki. Marcepan grubo zetrzeć na tarce. Potem zagnieść go na kruszonkę wraz z 12,5 dag miękkiego masła lub margaryny oraz 25 dag mąki.
Pozostałe masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbijać do niej jajka. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko. Wymieszać mikserem.
Blachę o wymiarach 25x40 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć na nim kawałeczki rabarbaru i cząstki brzoskwiń. Posypać marcepanową kruszonką.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 40 minut. Po wystudzeniu placek suto oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z kruszonką po wyjęciu z piekarnika doświadczone gospodynie skrapiają zimną wodą. Dzięki temu wierzch kruszonkowy jest jeszcze bardziej kruchy.Źródło: Życie na gorąco