Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z większą ilością osób.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20708
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 59
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5211
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20708
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 59
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5211
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 76
Składniki
Masło z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie zrobiłam bezę. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szklanką cukru. Dodałam 1 budyń waniliowy i wymieszałam mikserem na wolnych obrotach. Wyciągnęłam ciasto po 20 minutach pieczenia i wyłożyłam bezę. Powbijałam połówki truskawek w ubitą pianę i piekłam jeszcze 35 minut. Przed końcem pieczenia ciasto przykryłam folią aluminiową, żeby beza nie przypaliła się.
Łączny czas pieczenia 55 minut / 180 stopni. Blaszka 21x24 cm