Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i oryginalnie wyglądające ciasto z rogalikami, masą kawową i cytrusową nutą. Polecam!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 49
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 49
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia- mieszamy. Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 30 minut. Gdy będzie zimy przekrawamy na 2 części. Rogaliki: Drożdże lekko podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier, mieszamy aby wszystko się rozpuściło i połączyło razem. Następnie robimy ciasto z margaryny, mąki, soli i przygotowanych drożdży. Ciasto wkładamy do woreczka i dajemy na noc do lodówki. Rano rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę nutelli, zwijamy w rulon i formułujemy na kształt rogalika. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Masa: W niedużej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, i na gotujące się mleko wlewamy żółtka, mieszamy i gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem. Dajemy do smaku alkohol Masa cytrynowa: Śnieżki przygotowujemy tak jak pisze na ich opakowaniu, do ubitych dajemy gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody. Wykonanie ciasta: Biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja