Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawierucha to mocno czekoladowe ciasto wypełnione bitą śmietaną. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu i wspaniale będzie pasowało na świąteczny stół.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Przygotuj ciasto. Czekoladę rozpuść w żaroodpornej misce, a następnie odstaw do ostudzenia. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. W drugiej misce umieść żółtka i dodaj do nich cukier. Ubij mikserem na jasną, puszystą masę przez 2-3 minuty. Do ubitych żółtek dodaj ostygniętą czekoladę i wymieszaj. Dodaj dwie łyżki białka i delikatnie wmieszaj, by masa się rozluźniła. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj pozostałe białka. Przesiej kakao nad mieszanką i delikatnie połącz. Blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem silikonowym. Wyłóż na nią masę. Piecz ciasto przez 20-25 minut w 180 st. Celsjusza. Wyjmij je i połóż na lekko wilgotnym ręczniku płóciennym. Zwiń je ciasno w roladę i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Roladę rozwiń. Śmietanę przełóż na ciasto i rozprowadź. Zwiń ciasto ponownie i odetnij końcówki.
Przygotuj polewę. W niewielkim garnuszku delikatnie podgrzej wszystkie składniki i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia. Schładzaj ją przez 10-15 minut do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylej równomiernie na powierzchnię ciasta zawierucha. Posyp natychmiast posypką. Podawaj ciasto po całkowitym zastygnięciu polewy.