Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ze śliwkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
Do mąki dodaj 300 g cukru, połowę masła, 1 cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, migdały, cynamon i 2 żółtka. Wyrób krótko gładkie ciasto.
Wyłóż ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz w 160 stopniach C przez ok. 15 minut.
Pozostałe żółtka wymieszaj ze śmietanką, dodaj cukier waniliowy i 125 g cukru. Zmiksuj.
Wylej masę na ostudzone ciasto i dodaj śliwki. Na wierzch połóż kruszonkę, która zrobisz ugniatając resztę masła i mąki z odrobiną cukru.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na kolejne 45 minut.Źródło: Tele Tydzień