Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zemsta synowej to proste w przygotowaniu ucierane ciasto, przekorne wobec klasyki serwowanej zwykle na podwieczorkach u teściów. Owoce, zamiast znaleźć się w cieście, stanowią smakowitą dekorację, a polewa czekoladowa jest w środku!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach miksera – do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj stopniowo po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli. Zmiksuj produkty sypkie z masą jajeczną. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach czekoladę i dodaj ją do ciasta. Zamieszaj łyżką.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Wsyp wiśnie do rondelka. Jeśli są mrożone podgrzej je chwilę pod przykryciem (aż się rozmrożą). Jeśli świeże, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Duś wiśnie pod przykryciem, aż puszczą sok. Wówczas odlej go z rondelka, połącz z mąką ziemniaczaną, likierem i wlej z powrotem do wiśni. Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
Zagotuj na wolnym ogniu śmietanę kremówkę z ziarenkami z laski wanilii. Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę. Wlej do niego kremówkę z wanilią, wymieszaj i gotuj przez chwilę (do zgęstnienia sosu) na wolnym ogniu.
Gotową polewę wiśniową przełóż na przestudzone ciasto. Wierzch udekoruj sosem waniliowym.