Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych szarlotek i jabłeczników. Ciasto zielone jabłuszko to doskonała propozycja na efektowny deser, który z pewnością zachwyci waszych domowników i gości. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego powinni sobie z nim poradzić nawet początkujący kucharze. Przepis na ten wypiek pochodzi z zeszytu sąsiadki - pani Tereski.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 161
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 423
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19582
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 161
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 423
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19582
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, następnie żółtka jaj. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 37 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Cisto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (grzałka góra - dół).
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce. Pokrojone/starte jabłka przekładamy do przestudzonej, lekko tężejącej galaretki.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Nasączamy ponczem.
Na wystudzony biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzoną śmietankę wyciągamy z lodówki, ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy przez kilka minut. Gotowy krem wykładamy na zieloną galaretkę z jabłkami.
Ciasto dekorujemy cynamonem i kawałkami jabłek, które przed wyłożeniem na ciasto skrapiamy sokiem z cytryny i odlewamy z nich nagromadzony sok.