Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto ziemniaczane"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2156
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2156
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Składniki
Dopilnuj, aby wszystkie były dobrze schłodzone. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj wodę i sól, zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw lekko solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką formę, robiąc dość wysokie brzegi. Ciasto upiecz na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Na podpieczone ciasto połóż plastry batatów. Całość zalej śmietaną z jajkami. Piecz dalej w temperaturze 180 °C przez 30 minut. Danie podawaj posypane ziołami i kawałkami orzechów.Źródło: Na żywo