Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciemny migdałowiec z wiśniami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Jajka ubij z cukrem. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Wsyp do jajek. Utrzyj mikserem. Do masy dodaj migdały, wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 min w temp. 180 st. Wystudź. Rozetnij na 2 placki jednakowej grubości.
Czekoladę połam na kawałeczki, natępnie stop w kąpieli wodnej. Zagotuj 1 szkl. mleka. W drugiej rozmieszaj proszek na krem. Wlej na mleko. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Wystudź, utrzyj z masłem. Odłóż 1/3 kremu, resztę wymieszaj z czekoladą.
W tortownicy ułóż 1 biszkopt. Posmaruj go dżemem. Na to wyłóż 1/2 ciemnego kremu, następnie masę jasną i ponownie krem ciemny. Przykryj pozostałym biszkoptem. Udekoruj wg uznania.
Wersja z kawową nutką
łyżki mielonej kawy zalej 1/3 szkl. wrzątku. Zaparzaj 5 min, przecedź przez sitko. Napar wlej do jajek z cukrem (przed mąką).Źródło: Tina