Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cukiniowa babka piaskowa w dwóch kolorach"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 211
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 211
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do misy. Dodać cukier i cukier wanilinowy, jajka, olej, startą cukinię i delikatnie wymieszać. Orzechy włoskie drobno zetrzeć i dodać do misy. Dobrze wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i napełnić 2/3 porcji ciasta. Resztę ciasta równomiernie wymieszać z kakao i przelać do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45-50 minut.
Gdy babka nieco ostygnie w formie, ostrożnie przełożyć ją na kratkę kuchenną. Tuż przed podaniem suto ją oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco