Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowe ciasteczka walentynkowe - ilovebake.pl
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 254
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 254
Składniki
Masło lub margarynę miksujemy chwilę, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i ponownie miksujemy na puch. Następnie dodajemy żółtko oraz skórkę z cytryny, łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do wcześniej powstałej masy i łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykrawamy ciastka foremkami w kształcie serca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy w paru miejscach widelcem. Wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Białko, przesiany cukier puder oraz sok z cytryny łączymy, aż powstanie gęsty lukier. Na każdym ciasteczku za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego wąską końcówką tworzymy małe serduszko. W środku wypełniamy go lukrem, pomagając w rozprowadzeniu patyczkiem do szaszłyków. Na koniec dekorujemy jadalnymi kuleczkami dekoracyjnymi np. w srebrnym kolorze lub posypujemy czerwoną posypką cukierniczą. Zostawiamy na pół godziny do zastygnięcia.