Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo że do wiśni najbardziej pasuje czekolada więc postanowiłam zrobić jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami. Ciasto dodatkowo polałam polewą czekoladową. Dzięki jogurtowi i polewie ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 191
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 191
Składniki
Jajka, jogurt i olej wyjęłam z lodówki na ok. 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. W jednej misce wymieszałam składniki suche ciasta czyli: mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao. W drugiej misce zmiksowałam jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Następnie składniki suche przesypałam partiami do składników mokrych i wymieszałam łyżką a następnie zmiksowałam mikserem na najniższych obrotach. Wiśnie wypłukałam, osuszyłam i wypestkowałam. Gotowe wiśnie wrzuciłam do ciasta. Wymieszałam. Tortownicę kwadratową o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Blachę wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 35 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy ciasto wystygło, zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy czyli: margarynę, cukier puder, kakao i mleko umieściłam w rondelku i podgrzewałam cały czas mieszając aż wszystko się rozpuściło i osiągnęło jednolitą konsystencję. Gorącą polewą polałam ciasto. Ciasto posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi i posypką do ciast.