Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga wiele pracy. Od nas zależy jakie owoce damy górę do galaretki – ja dodałam truskawki ale mogą to być borówki z czerwonymi porzeczkami, wiśnie lub maliny.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1051
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1051
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Mleko podgrzewamy z czekoladą do momentu całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nastepnie wlewamy przestudzoną czekoladę. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
W czasie gdy ciasto będzie się piekło, rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzącej wody, studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto układamy równomiernie owoce (jeżeli wierzch ciasta jest wypukły po upieczeniu, ścianmy go nożem lub odwracamy do góry nogami, by powierzchnia ciasta była płaska) i zalewamy tężejącą galaretką (jeśli będzie zbyt płynna wsiąknie w ciasto). Ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka dobrze stężeje.