Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe ciasto z szampanem i malinami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10922
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10922
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Składniki
Całe jajka miksujemy z cukrem i esencją waniliową. Dolewamy olej i szampan. Mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mokre wlewamy do suchych i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Jedną prostokątną lub dwie wąskie foremki natłuszczamy i prószymy mąką. Wlewamy ciasto. Na 30 minut wkładamy do piekarnika o temperaturze 160oC. Zwiększamy temperaturę do 170oC i dopiekamy ciasto 35-40 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy babkę i dekorujemy malinami, jagodami, borówkami itp.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 487 kcal Białko 6,4 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 g.Źródło: Rewia