Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowo-śliwkowe ciasto"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Składniki
W rondelku umieszczamy mleko, cukier, kakao, Kasię i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do chwili połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko. Mąkę łączymy z sodą i wlewamy do niej przestudzoną masę czekoladową. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20x20 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą dekorujemy przestudzone ciasto.
70 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie