Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy murzynek to ciasto, które można przygotować o każdej porze roku, bez względu na okazję. Jego receptura nie jest skomplikowana, co na pewno ci się spodoba. To tradycyjny przepis, do którego nie musisz osobno robić polewy.
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 189
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 189
Składniki
W rondelku podgrzej masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao. Całość mieszaj i poczekaj aż składniki się rozpuszczą, podgrzewając na średnim ogniu. Zdejmij z palnika. Odlej 1/3 szklanki, aby masa czekoladowa przydała się jako polewa ciasta. Wmieszaj do niej pokrojone kostki czekolady albo dropsy. Zostaw do wystudzenia.
Kiedy masa będzie mieć temperaturę pokojową, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko wszystkie składniki. Masa ciasta powinna być bardzo gęsta. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Osobno ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką albo łyżką. Przełóż do formy i umieść w rozgrzanym piekarniku na 35-40 minut.
Kiedy ciasto się ostudzi, udekoruj go polewą.