Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem ile to ciasto ma wspólnego z galaretkowymi ciastkami oblanymi czekoladą, które znają wszyscy. Jedno jest pewne - tak jak i one jest to delicja! Chrupiący biszkopt dzięki dodatkowi maku, do tego kwaskowata wkładka i lekki jak chmurka krem kawowy. Pycha!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 84
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 407
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 84
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 407
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy sypki mak - mieszamy. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Formę o wymiarach 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 22 minuty. Gdy biszkopt wystygnie zrywamy z niego papier i nasączamy sokiem z limonek (można zastąpić sokiem z cytryny), całość smarujemy żurawiną w słoiczku lub konfiturą malinową.
Kawę zalewamy odrobiną gorącej wody po czym dodajemy żelatynę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. W wersji dla dorosłych dodajemy jeszcze amaretto. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek, miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy cukrem (dodajemy więcej jeśli robimy wersję dla dzieci, amaretto jest słodkie samo w sobie). Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksując na najniższych obrotach. Gotową masę natychmiast wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy ciasto do schłodzenia, w międzyczasie robimy polewę.
Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy i polewamy gotowe ciasto.Zaraz po oblaniu ciasta dekorujemy je i wkładamy do lodówki.