Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników bardzo słodkich deserów :) Połączenie chrupiących herbatników, słodkiej masy kajmakowej, bananów i bitej śmietany to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Banoffee pie to tradycyjne angielskie ciasto, dziś u mnie w wersji deseru, który przygotujecie w zaledwie 10 minut .
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1226
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1226
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Banany pokroić na plasterki i zalać sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Masę kajmakową (jeśli jest mocno twarda) podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub umieścić puszkę w misce z ciepłą wodą na kilka minut. Do szklanek/pucharków wsypać po 2 łyżki herbatników, 1 łyżkę masy kajmakowej, poukładać plasterki bananów i dodać 2 łyżki bitej śmietany. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Bitą śmietanę na wierzchu udekorować pozostałymi plasterkami banana i posypać startą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.