Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser na bazie bitej śmietany i kakao. Krem wykorzystywany jest do przygotowania ciasta "Brzdąc", które jest bardzo popularne w Wielkopolsce, a zwłaszcza w Poznaniu.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1713
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1713
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Składniki
Masa brzdącowa: śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kakao, mieszamy i zagotowujemy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 8 godzin.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Schłodzoną masę ubijamy na sztywno. Łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną i dodajemy do masy. Krem kakaowy nakładamy do pucharków.
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę nakładamy do szprycy i dekorujemy nią masę brzdącową. Dekorujemy rurkami waflowymi.