Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klasyczny deser tiramisu w szklankach. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Przełożony nasączonymi biszkoptami w kawie i amaretto, kremem jajeczno - serowym i kakao.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Składniki
Poncz. Do szklanki wlewamy 80 ml. wrzątku, wsypujemy kawę, wlewamy amaretto, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krem jajeczno serowy. Jajka zanurzamy we wrzątku na 10 sekund i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników. Jedno białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką.
Każdy biszkopt przekrawamy na pół lub 3 części, żeby zmieściły się w szklankach. Maczamy w ponczu i układamy na dnie szklanek. Nakładamy warstwę kremu (można za pomocą rękawa cukierniczego ) i posypujemy obficie kakao. Warstwy powtarzamy aż do wyczerpania składników. Deser wstawiamy do lodówki na pare godzin, żeby smaki się przeszły. Przed podaniem posypujemy kakao.