Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie potrzebujesz magicznych zaklęć, by wyczarować sobie czarodziejskie ciasto na bazie migdałowych biszkoptów i delikatnego kremu waniliowego. Dobra Wróżka to kombinacja smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały deser na specjalne okazje, a także na spotkanie z przyjaciółką przy kawie.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 34
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 732
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 200
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 34
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 732
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 200
Składniki
Zacznij pracę od wykonania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem na gładki, jasny krem. Następnie dodaj mleko, olej, przesianą mąkę pszenną oraz mielone migdały i wymieszaj całość łyżką. Przełóż ciasto do formy (25 × 30) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw do pełnego ostygnięcia.
W garnku podgrzej 400 ml mleka z cukrem do zagotowania. W miseczce wymieszaj 100 ml mleka z proszkiem budyniowym, po czym przelej mieszaninę na gorące mleko i ugotuj budyń. Odstaw do pełnego wystudzenia. W misce ubij na sztywno zimną śmietanę, dodaj kilka kropli olejku waniliowego. Stopniowo dodawaj bitą śmietanę do ostudzonego budyniu i zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dosyp odrobinę cukru pudru.
Przetnij biszkopt na pół. 2/3 masy posmaruj dolną część placka i przykryj drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmaruj resztą waniliowej masy oraz posyp posiekanymi migdałami. Aby wzmocnić smak, możesz uprzednio podprażyć migdały na suchej patelni. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę i serwuj schłodzone.