Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno czekoladowe :).
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 42
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 32
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 472
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 321
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 42
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 32
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 472
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 321
Składniki
Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały. Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce. Wyrobione ciasta zawijam w folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut.
Pieczenie ciastek: Schłodzone ciasto, rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam w folię spożywczą. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i piekę następną partię ciastek.
Ciastka mam już od pieczone i wystudzone teraz przygotuję nadzienie: Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej – nadzienie jest gotowe. Ciepłą czekoladą przekładam ciastka. Na ciastko kładę około 1/2 łyżeczki czekolady i nakrywam drugim ciastkiem. Ciastka układam na płaskim talerzu i pozostawiam do zastygnięcia. Ciastka czekoladowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa