Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowy wypiek w formie gwiazdy. Można upiec na Boże narodzenie, ale i nie tylko. Gwiazda z nadzieniem serowym z sezonowymi owocami jakimi są jeżyny.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 797
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 87
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 499
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 797
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 87
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 499
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
Formowanie: Ciasto dzielimy na 6 równych części (3 części do jednej gwiazdy). Pierwszą część wałkujemy na koło o średnicy 25 cm. Koło przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta dajemy obręcz o średnicy 9 cm. Do obręczy nakładamy porcję nadzienia. Ciasto smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Wałkujemy drugą część, przykładamy do tej pierwszej z nadzieniem. Ponownie dajemy obręcz i porcję nadzienia. Wałkujemy ostatnią część i przykładamy do ciasta z nadzieniem. Na środek dajemy obręcz o średnicy 7 cm. Za pomocą noża ciasto kroimy na 4 równe części. Te części kroimy na pół. Przekrojone części na pół jeszcze raz kroimy na pół. Każdą część zakręcamy i zlepiamy z drugą również zakręconą tak żeby powstały ramiona gwiazdy. Ramion powinno wyjść osiem. Wierzch gwiazdy smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Tak samo robimy drugą gwiazdę.
Pieczenie: Gwiazdy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.