Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Rabarbar i truskawki umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Posyp 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Wymieszaj, odstaw na 30 minut. W tym czasie stop 3 łyżki masła, przestudź. Mąkę wymieszaj w miseczce z solą oraz 3 łyżkami cukru i drugim cukrem waniliowym. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Maślankę lekko podgrzej, wymieszaj z masłem. Wlej do mąki, dodaj drożdże, jajko, skórkę i resztę cukru. Zagnieć jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 45 minut.
Truskawki z rabarbarem zagotuj. Masę zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Odstaw do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Posmaruj masą truskawkowo-rabarbarową. Zwiń. Rulon pokrój na 10 plasterków. Ustaw je pionowo w tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w temp. 175 st. Po 20 minutach pieczenia wierzch rozety posmaruj resztą masła i posyp pozostałymi 2 łyżkami cukru.
ok. 1 godziny i 30 minut. Wyrastanie ciasta ok. 45 minut. 1 porcja ok. 200 kcal.Źródło: Tina