Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa szarlotka z twarogiem"
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 17
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 230
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 69
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 153
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 17
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 230
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 69
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 153
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej mleko z drożdżami. Dodaj do niego trochę mąki z brzegów dołeczka. Wymieszaj gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 15 minut. Po tym czasie do składników w miseczce dodaj sól i 10 dag cukru. Wbij 1 jajko. Dołóż masło. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Twaróg utrzyj z 20 dag cukru oraz pozostałymi jajkami. Masę serową włóż do lodówki. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 50 ml soku jabłkowego. Pozostały sok zagotuj. Dołóż jabłka, gotuj razem 5 minut. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Odłóż trochę żurawiny do dekoracji, resztę dodaj do masy jabłkowej. Duś razem przez minutę.
Blachę 32 x 39 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep drożdżowym ciastem. Na placku rozsmaruj masę jabłkową. Przykryj ją masą z twarogu. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 45 minut Gotowe ciasto udekoruj odłożoną żurawiną.
ok. 1 godziny i 35 minut , 1 porcja 250 kcalŹródło: Tina