Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaskowaty posmak, rumiany wygląd i mały rozmiar - to zalety tych babeczek. Nie wymagają też zbyt wielkiego nakładu pracy. Z podanych proporcji wyszły mi dwadzieścia dwie muffinki.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 103
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 511
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24709
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 103
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 511
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24709
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Do jogurtu dodać pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie je utrzeć z jogurtem. Następnie przelać do mąki. Dodać jajka i pokrojone w kostkę masło. Przykryć na kilka minut ściereczką. Kiedy drożdże zaczną pracować wyrobić ciasto. Jeszcze przez jakiś czas niech będzie przykryte ściereczką. Następnie rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Wykrawać koła kubkiem. Na każde położyć śliwkę bez pestki. Formować kulki. Umieszczać w papierowych papilotkach, a te w foremce do muffinek. Jeszcze kilka minut poczekać aż podrosną. Wierzch posmarować ciepłą wodą. Piec 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.
Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.