Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasta to ja lubię, mało pracy dużo smacznego ciasta.
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 63
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 185
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 103
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1820
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 63
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 185
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 103
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1820
Składniki
Blaszka 21 X 21 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, mleko lekko podgrzewamy. Do szerokiej miski : 1 rozkruszamy drożdże 2 posypujemy cukrem ze skórką cytrynową 3 sypiemy cukier 4 wylewamy utarte żółtka 5 wylewamy olej 6 dolewamy mleko 7 równomiernie po całości przesiewamy mąkę Nie można mieszać, zachować też podaną kolejność. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Potem zawartość miski należy wymieszać łyżką i przełożyć do blaszki. W blasze zostawić jeszcze na 30 min. W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 175 C przez około 50-60 minut.