Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne. Śliwkowe. Drożdżowe. Pyszne!
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14223
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 40
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 136
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14223
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 40
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 136
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Śliwki odpestkowuję, myję i osuszam. Kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam owoce i podsmażam chwilę, czekam, aż puszczą sok. Zasypuję cukrem. Zmniejszam moc palnika i duszę do odparowania wody. Czekam, aż śliwki rozmiękną. Dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam. Zdejmuję patelnię z palnika i dodaję mąkę. Mieszam bardzo intensywnie, żeby pozbyć się grudek. Podgrzewam jeszcze chwilę. Odstawiam do przestudzenia.
Mleko podgrzewam. Masło rozpuszczam i studzę. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i około 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn drożdżowy. Odstawiam na 10 minut, aż pojawi się piana. Pozostałą mąkę przesiewam. Łączę z cukrem i solą. Jajo rozkłócam z mlekiem. Mieszam z mąką. Blat posypuję mąką. Dodaję do ciasta zaczyn drożdżowy. Zagniatam. Przekładam na blat i wyrabiam około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodaję masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładam do oprószonej mąką misy, przykrywam ścierką i odstawiam do podwojenia objętości /około godziny/.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki lekko natłuszczam i posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto wyrabiam raz jeszcze. Rozwałkowuję na duży prostokąt. Rozkładam frużelinę śliwkową w miarę równomiernie. Pozostawiam wąski pasek wolnego ciasta – ramę. Roluję ciasto wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroję na plastry równej grubości. Powstałe zawijarce układam na dnie tortownicy. Przykrywam i odstawiam na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym z mlekiem jajem. Posypuję makiem. Piekę około 40 minut. Cukier puder przesiewam. Łączę z sokiem cytrynowym i polewam ciepłe ciasto lukrem. Posypuję migdałami.