Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe ciasto z kruszonką"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2119
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 966
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 206
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2119
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 966
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 206
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Składniki
W misce wymieszaj wszystkie na zaczyn, odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj wszystkie na ciasto i wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne. przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około godziny).
Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej ciepłym roztopionym masłem. Dobrze wymieszaj i rozcieraj między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto. Na nim poukładaj połówki umytych i osuszonych wypestkowanych śliwek skórką do dołu. Posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia na 1/2 godz.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C do suchego patyczka – około 45 minut. Kruszonka powinna się lekko przyrumienić.
ok. 80 minut • Porcja ok. 200 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie