Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe pucharki"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20989
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20989
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, 1 szklanką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Jajko zmiksuj z żółtkami i resztą cukru na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zaczyn, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, spirytus, sól. Wyrabiaj, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Wlej masło i jeszcze raz wymieszaj. Ponownie odstaw na 20 minut, po czym znów wyrób.
Z ciasta uformuj kule, nałóż po łyżeczce konfitury i dokładnie sklej. Kule połóż na blaszce wysmarowanej olejem. Odstaw na 15-20 minut, by wyrosły. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wystygnięciu udekoruj konfiturą, bitą śmietaną i wisienkami.Źródło: Naj