Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe „sezamki” z kapustą"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2154
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 986
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2154
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 986
Składniki
90 min • Porcja 180 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji
Z drożdży, cukru i mleka robię zaczyn. Zostawiam na ok. 10 min. Dodaję jajko, olej, sól, mąkę i wyrabiam ciasto.
Na maśle klarowanym szklę posiekaną cebulkę. Potem dodaję łyżkę masła, tworząc zasmażkę, oraz posiekaną kapustę. Podlewam wodą i gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku.
Ciasto dzielę na 2 części, wałkuję na prostokąty o szer. 10-12 cm. Na środek, wzdłuż, kładę farsz. Zawijam, unosząc jeden brzeg.
Wałkuję tak, by łączenie było na dole. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem, kroję. Piekę 20 min w 190°C.
Świetnie sprawdzają się jako dodatek do barszczu, ale również jako samodzielna przekąska! Sandra Siebert z LuboniaŹródło: Kobieta i życie