Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe z orzechami"
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 71
Polecam.
Odsłon: 88
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 28
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 113
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 71
Polecam.
Odsłon: 88
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 28
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 113
Składniki
Wymieszaj w misce mąkę, jajka, mleko, cukier oraz drożdże instant (możesz wlać 2 łyżki stopionego masła albo oliwy). Sprężynkami miksera zmiksuj , aby powstało gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kwadratową blaszkę (15 na 15 cm) posmaruj masłem, posyp mąką. Włóż ciasto. Na wierzchu gęsto ułóż orzechy laskowe, lekko wciskając je w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35 min w temp. 180°C. Serwuj ciepłe na śniadanie lub podwieczorek z mlekiem albo kakao.
Do drożdżowego ciasta najlepiej się nadaje mąka typu 500. Aby ciasto było bardziej puszyste najpierw przesiej mąkę przez sitko. W ten sposób ją napowietrzasz i zarazem usuwasz ewentualne zanieczyszczenia.
Mleko powinno mieć temperaturę ciała ludzkiego, a jeśli używasz drożdży instant podgrzej je do temperatury 45 stopni. Będą lepiej pracowały. Ciasto nabierze pięknego złocistego koloru, jeśli wsypiesz do niego odrobinę szafranu albo kurkumy.
<strong>Przepis przysłała Martyna Kuźma z Węgrowa</strong>Źródło: Relaks