Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe z rabarbarem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Masło stop, mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki oraz letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw na około 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wbij 2 całe jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Energicznie zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej rozpuszczone oraz przestudzone masło. Ponownie zagnieć ciasto. Odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie rabarbar oczyść starannie, opłucz i osusz. Odetnij końcówki, usuń włókna. Pokrój łodygi na kawałki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponowie je zagnieć, potem rozwałkuj.
Ciasto umieść na spodzie blachy do pieczenia (wyłóż ją pergaminem). Rozłóż na nim kawałki rabarbaru. Lekko powciskaj łodyżki w ciasto. Białka ubij na sztywną pianę z kilkoma łyżkami cukru pudru. Powstałą pianę wyłóż na wierzch ciasta. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 45-50 minut.Źródło: Świat kobiety