Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z suszonymi jabłkami duszonymi w soku jabłkowym. Potem jabłka wymieszałam z twarogiem. Ciasto wzbogacone cynamonem i anyżem. Jest to ciasto tzw. bez formy, czy tortownicy, sami nadajemy mu kształt.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 36
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1847
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 36
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1847
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Składniki
Blachę z piekarnika lub większą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Białko zostawiamy do smarowania. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ). Nadzienie. Suszone jabłka łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do małego rondelka i zalewamy sokiem jabłkowym ( tylko do przykrycia owoców ). Jabłka dusimy kilkanaście minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzone jabłka przekładamy do twarogu utartego z cukrami i jajkiem.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy połowę ciasta. Bezpośrednio na blaszce formujemy lub wałkujemy 25 cm okrąg o grubości 1,5 -2 cm. Środek ciasta lekko ugniatamy na boki tworząc miejsce na nadzienie. Ciasto wypełniamy farszem, boki zostawiamy wolne. Przykrywamy ciasto do wyrośnięcia. Resztę ciasta wałkujemy, wycinamy paski szerokości ok. 1-1,5 cm i pleciemy warkocze. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy warkocze, rozkładamy dalsze dekoracje i też smarujemy je białkiem.
Ciasto pieczemy w 180 C ok. 22-26 minut.