Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego do porannej kawy? proponuję leciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, pod chrupiącą kruszonką.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 228
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 228
Składniki
Sposób przygotowania: 1. Mleko lekko podgrzewam, do małej miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, cukru, wlewam mleko i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski wsypuję 5 szk. mąki pszennej, jedną szklankę cukru, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, wbijam dwa całe jajka oraz 5 żółtek. Następnie wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto wyrobione odstawiam do wyrośnięcia.
3. Ciasto wyrośnięte przekładam do natłuszczonej formy, na wierzchu ciasta układam pokrojone śliwki.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą. Kruszonką posypuję ciasto. 5. Drożdżówkę piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
6. Gotowe. 7. Smacznego.