Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki śliwkowe z orzechami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 83
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 83
Składniki
Jako pierwszy przygotuj krem orzechowy. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj drobno posiekane orzechy. Gotuj chwilkę, wystudź. Następnie dodaj okruszki biszkoptowe, dolej rum i wymieszaj.
Drożdże połącz z połową letniego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowy zaczyn połącz z pozostałym cukrem, przesianą mąką, żółtkami, cukrem wanilinowym, startą skórką z cytryny, szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pozostałym letnim mlekiem. Potem dodaj roztopioną margarynę. Wyrób elastyczne, niezbyt gęste ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ponownie zagnieć ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Wtedy ciasto podziel na ok. 25 części i uformuj z nich kulki. Poukładaj je na blachach w odpowiedniej odległości od siebie i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Potem każdą kulkę spłaszcz, a krawędzie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krem przełóż do rożka cukierniczego i wyciśnij po niewielkiej porcji na każdy kawałek ciasta (1/3 kremu powinna pozostać).
Śliwki pokrój w półksiężyce, rozłóż na bułeczkach, a na środek wyciśnij jeszcze po porcji kremu orzechowego.
Bułeczki piecz w piekarniku do temperatury 180°C około 15 minut. Po upieczeniu przenieś na metalową kratkę i poczekaj aż ostygną.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 265 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie