Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...mięciutkie i puszyste drożdżówki z truskawkami takie właśnie wychodzą tego samego dnia najlepsze ale z tego przepisu na drugi dzień są równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi 24 bułeczki...
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14002
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 31
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 197
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14002
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 31
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 197
Składniki
Przygotować nadzienie: wymieszać truskawki z cukrem i mąką ziemniaczaną. Duże truskawki można pokroić. do posmarowania: żółtko + łyżka wody
Ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić dołek pośrodku ,wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawaić na około 10-15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i zagnieść porządnie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie formować bułeczki. Na środek nakładać truskawki i zlepić dokładnie. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik to 180stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.