Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 194
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 194
Składniki
Z drożdży, odrobiny mąki, cukru i ciepłego mleka przygotuj zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj jajko, żółtko, pozostały cukier. Wlej resztę mleka. Dołóż zaczyn. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obierz, razem z dynią grubo zetrzyj, przesmaż na maśle. Wymie- szaj z cukrem i pokruszonymi herbatnikami. Wyrośnięte ciasto zagnieć, rozwałkuj. Na placku rozsmaruj nadzienie Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 50 minut w 200°C. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj