Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowna rolada z jagodami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 164
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1128
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 164
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1128
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Składniki
Do przesianej mąki pszennej dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do białek wsyp sól, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Wystudź. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno pod koniec dosypując cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wlej tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj. Dodaj jagody, delikatnie wymieszaj całość łyżką.
Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj tężejącym kremem śmietanowym. Zwiń i włóż do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch rolady oprósz cukrem pudrem.
30 minut. Porcja: 160 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie