Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Efektowny torcik z marcepanem i galaretką"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 12
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5449
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 301
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28014
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 12
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5449
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 301
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28014
Składniki
Marcepan pokrój w kostkę. Rozłóż na tacce zachowując odstępy i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche oraz kostki marcepanu, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-40 min w temperaturze 160°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 2 części.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Przelej do płaskiego naczynia lub formy, w której piekł się biszkopt. Wstaw do lodówki, by stężała. Do miski włóż serek mascarpone oraz mocno schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubijaj mikserem (końcówką do ubijania białek) aż otrzymasz gęsty krem.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj przesiany cukier puder. Biszkopty przekrój na pół. Galaretkę wyjmij z formy, pokrój w szerokie pasy. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj 1 kremu. Ułóż na nim pasy galaretki a między nimi kawałki biszkoptów.
Na wierzchu galaretki rozsmaruj 1 kremu i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj rurkami i owocami. Włóż do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 460 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie