Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Falafel ze szpinakiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc, żeby zyskała jędrność.
Namocz chleb, odciśnij go i dodaj do odcedzonej ciecierzycy. Zmiksuj razem. Posiekaj jedną cebulę oraz trzy ząbki czosnku. Wymieszaj z puree z ciecierzycy. Dodaj jajka, przyprawy, grubo posiekaną natkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj tyle bułki tartej, żeby masa miała konsystencję mięsa na pulpety. Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź i odcedź go z nadmiaru wody.
Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj szpinak i śmietanę. Zagotuj, dopraw do smaku. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim falafele, posyp pestkami. Zapiecz przez 15 min. w temp. 180 st. C.
Czas przygotowania: 90 minut. 613 kcal/1 porcjaŹródło: