Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja czekoladowo-rumowa"
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1240
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1615
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 119
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1240
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1615
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 119
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Składniki
Białą i ciemną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na dużym płaskim półmisku rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą ciemnej czekolady, schłodź. Po 30 min, kiedy masa stwardnieje, ostrym nożem zeskrob grube wiórki. Schowaj je do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier puder. Wymieszaj z mascarpone oraz 1 łyżką rumu. Do masy wsyp zagęstniki, miksuj 2 min. Mleko podgrzej, rozpuść w nim kawę oraz miód, wymieszaj z resztą rumu.
Oba biszkopty nasącz połową mlecznego ponczu. Na spod nim rozsmaruj 1/3 kremu. Ciasteczka maczaj w pozostałym ponczu i układaj na kremie. Przykryj 1/2 masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu, oprósz kakao. Schłodź. Udekoruj czekoladowymi wiórkami.Źródło: Tina