Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuski przekładaniec"
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19569
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 167
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 200
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19569
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 167
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 200
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 3 prostokąty równej wielkości. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Do przesianej mąki dodaj kakao oraz 10 dag cukru, wymieszaj. Dodaj miękki tłuszcz, wymieszaj palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Na koniec dodaj 5 dag startej na tarce czekolady, wymieszaj. Tak przygotowaną kruszonką posyp jeden kawałek ciasta.
Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Pozostałą czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do szklanej miski i roztop w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do mascarpone dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Dodaj bitą śmietanę oraz przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
Banany obierz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny. Pierwszy i drugi kawałek ciasta posmaruj kremem czekoladowym, rozłóż banany i delikatnie wciśnij w krem. Ułóż jeden na drugim, przykryj ciastem z kruszonką. Wstaw do lodówki.
40 minut. Porcja: 500 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie